Nu ne putem oferi

Când trăiești cu teama că ceilalți nu te plac, cel mai probabil este din cauza faptului că tu cauți ceea ce este rău în oameni pentru a te simți mai bine. Dacă nu vrei să fii criticat de alții atunci motivul este că și tu critici la rândul tău.

Ce vorbim despre alții are un impact mai mare asupra stimei noastre de sine decât ceea ce se spune despre noi.

Vedem lumea doar din punctul nostru de vedere, iar dacă ai mari îndoieli despre tine, propriile drame îți consumă toată energia. Percepem doar modul în care suntem tratați, în relație cu felul în care noi abordăm lumea și nu cum răspundem la solicitarile ei.

Afirmăm despre noi ceea ce alții ne-au spus că suntem.

Ne iubim în aceeași măsură în care am fost iubiți: credem că suntem suma tuturor lucrurilor care s-au spus către și despre noi.

Avem tendița de a crede că respectul de sine depinde de felul în care suntem tratați de alți oameni. Frumoși doar cât ni se spune, buni numai după criteriile celorlalți.

NU putem oferi mai mult

Iar adevărul este exact invers

Felul în care ne comportam în lume, mai precis ceea ce spunem despre alții, ce credem că este o reușită, ce judecăm și ce condamnăm are un impact mult mai mare asupra propriei noastre realități față de ceea ce spun ceilalți despre noi.

Nu ne putem oferi mai mult nouă dacă nu dăruim și altora.

Atunci când încercăm a găsi moduri prin care să vedem cum ceilalți greșesc sau cum ne sunt inferiori punem la îndoială atât felul lor de a fi cât și al nostru. 

Fiindu-ne imposibil să depășim criteriile altora de succes ajungem să ne simțim ca niște ratați fară nici o șansă de reușită.

Nu ne putem oferi mai mult

RESPIRĂ

Oprește-te din ai mai judeca pe ceilalți, e un consum inutil de energie. Caută mai degrabă ceea ce au bun. Adresează-le sincere felicitări chiar dacă ego-ul tău are ceva de comentat.

Recunoaște frumusețea, capacitățile și tăria de caracter a celorlalți chiar și atunci când asta te face să te îndoiesti de tine. Cu cât vei recunoaște mai repede unicitatea succesului celuilalt cu atât vei fi mai aproape de a ți-l atinge pe al tău.

Cu cât vei vedea mai degrabă frumusețea celorlalți cu atât vei putea să ți-o vezi pe a ta. Cu cât nu vei mai judeca greșelile altora cu atât față de ale tale nu vei mai fi un tiran.

În cele din urmă vei vedea că toți avem puncte tari și slăbiciuni, succese și eșecuri, progres și decădere. Vei începe a înțelege că fiecare încearcă să facă ce poate mai bine din situația dată. Nu iți poți oferi mai mult dacă nu dăruiești din ce ai primit.