A fost odata Mos Crraciun

Printre bucăți de plastic, sticle si ambalaje de carton, un pâlc de oameni sunt hotărâți să cumpere ceva. De sus, lumini multicolore privesc nedumerite la un bulevard fără zăpadă.  Dacă te uiți în depărtare, pe un ecran imens sunt proiectate steluțe cu sclipici. Pe lângă ele, dar mai jos, e plin de magazine cu fel și fel de bunătăți. Un cozonac iese copt bine din cuptor și un cadou într-o cutie mare se lasă înfășurat de o eșarfă roșie.

Prin bălți se văd lumini de faruri care își schimbă brusc privirea după o groapă sau poate clipesc ritmat către direcția decisă. Pe trotuar un maldăr de pământ rămas din vară, s-a prefăcut într-o mocirlă. Doi pași sar primii, îndată, după ei, fac urme încă doi.

Perechea-i veselă și cară câte-o plasă plină de cutii anume împachetate să pară o surpriză. De mâna lui se ține ea, prin ochii lor se vede bucuria de Crăciun și buzele par că își spun colinde. Când ele se ating într-un sărut, cei doi ca prin minune fac fluturi în stomac. Rostesc cuvinte care provoacă chicoteli, surâsuri și culori aprinse în obraz. O zebră lungită pe asfalt așteaptă liniștită să se facă verde. Timid un fulg de nea lasă să treacă o masină și se așează nevăzut pe trotuar.

A fost odata

În case, câțiva prieteni ciocnesc pahare lângă brad, o fată răspunde bucuroasă la un telefon și un părinte a ajuns acasă de la muncă. Prietenii se așează bucuroși pe canapea, iubitul o așteaptă la o ușă și unchiul se îmbracă pe furiș în Moș Crăciun. Pe la bucătărie copilul pofticios primește ceva dulce, o gospodină gustă din sarmale și face mămăligă iar alături, dintr-un ibric pune o țuică fiartă. La geam e pus anume un Moș Crăciun ce pare că se cațără pe bloc, în cameră stă țantoș un brad împodobit cu drag.

Pe vremuri Moș Crăciun venea cu sania acum ajunge cu un TIR. Copii se bucurau d-o portocală, cei mari d-un film poate decent. În rest, cu toții trăiam o noapte de Crăciun cu bune și cu rele. Nici unul nu avea un telefon mobil și dacă erai singur, n-aveai cu cine să vorbești. Erai uitat, tu și atât. Atunci când ești acolo, mai fă un pas, deschide o ușă. Respiră și mergi înainte. Nu are rost să cazi, mai bine luptător să fii știut. 

Ionut Petru.RO